21.09.2011

Naboer

Menighetsblad nr. 3.2011

Naboer

Sommeren 2011 ble en svært spesiell sommer i Norge. Vi kommer sannsynligvis alltid til å huske den.
22/7 står som et vannskille mellom tiden før og etter. Det skjedde noe i Norge som ingen hadde regnet med skulle skje. Samfunnet mistet 77 engasjerte mennesker, de fleste ungdommer. Familier og venner mistet mennesker de var glade i.

Sorgen og rystelsen gikk på tvers av alle forskjeller som er i samfunnet. Alle gikk med blomster og fakler, eldre og unge, gamle og nye nordmenn. Det var ikke forskjell på oss da vi stod overfor den store tragedien som hadde rammet landet vårt.

Samtidig opplevde vi at kirkene plutselig fikk stor betydning. Som steder der man kunne tenne lys og være tilstede med alle de vanskelige følelsene. Kirkelige ansatte var der og snakket med folk, både på Sundvollen og i kirkene i by og land. Og vi er fremdeles der og er åpne for alle dem som trenger noen å snakke med eller søker etter trøst.

Men nå er høsten i gang. Hverdagen tar over. Hva kan vi lære av det som har skjedd? Hvor går veien videre?

Jeg tenker at kirken må fortsette å være et åpent sted for alle. Og vi må ikke slutte med å bry oss om hverandre. Lokalt betyr det, særlig i Tangen bydel, at vi først må bli kjent med hverandre. Vi er svært ulike, alle vi som bor på Tangen.
De gamle Tangen-beboerne kjenner hverandre godt - men hva med oss andre? Hvem av oss har snakket, kort eller lenger, med sine naboer? Hva vet vi om deres sorger og gleder?

Men vi er naboer. Og vi vet altfor lite om hverandre.

Jeg drømmer om at vi kan snakke sammen når vi møtes på gata; at vi kan invitere hverandre inn i husene våre og lære noe om hverandres hverdag, sorger og gleder.
At vi kjenner hverandres navn og at vi kan spørre hverandre om hjelp når det trengs.
Uansett alder, bakgrunn eller hvor mye vi tjener.
Glem ikke å være gjestfrie, for på den måten har noen hatt engler som gjester, uten å vite det, står det i Det nye testamentet.

Karoline Faber, prest i Tangen kirke.

P.S.: Jeg bor i Auens vei 12.

Skrevet av: Siv Nordmark