21.09.2011

Kom og spis

Menighetsblad nr. 2.2011

KOM OG SPIS!

”Kom og spis” roper jeg så det ljomer i veggene.
Men kommer det noen?
Nei da, her er det bare å prøve igjen….
Jeg lukker opp dører, dra ut plugger fra diverse ører, slår av skjermer og roper igjen (og igjen):
”KOM OG SPIS! MATEN BLIR KALD!!!!!”
Sakte siver det inn med familiemedlemmer, og omsider kan vi benke oss rundt bordet, nyte maten og fortelle om dagen vår.
For det er jo så fint å kunne dele et måltid sammen – selv om det noen ganger kan være litt tungt å få folk til bords.
(Unntaket er hvis jeg en sjelden gang lager pannekaker, da behøver jeg bare hviske ”pannekaker” så strømmer de på!)

I kirken deler vi også et måltid, og det gjør vi faktisk oftere og oftere.
For å feire nattverd er blitt en helt vanlig del av vår gudstjeneste her i Tangen, og det er etter hvert ikke så mange gudstjenester vi har, hvor vi ikke også får tilbudet om å komme og spise.

Nattverden feirer vi til minne om Jesu siste måltid med sine disipler, på skjærtorsdag i påskeuken.
Her ber Jesus oss om å spise og drikke til minne om ham.
Og vi får ta imot Jesus i brød og vin – sammen rundt alterringen, eller sammen mens vi går opp og ned midtgangen.
Under en gudstjeneste tar vi imot Jesus på flere måter, og han tar imot oss.
Det er det som skjer når vi hører Guds ord, når vi ber og synger.
I dåpen blir vi mottatt av Gud, og i nattverden mottar vi Gud.

Nattverden er altså ingen spesiell og eksklusiv del av gudstjenesten, bare for spesielt interesserte og superkristne (hvem nå de måtte være…)
Nattverden er heller ikke noe man skal bruke så lite som mulig, som det har vært tradisjon for flere steder. Litt av ærefrykt, og litt fordi å gå til nattverd kunne være å tro at man var noe..
Noen steder er det vanlig å gå til nattverd rett etter konfirmasjonen, og så skulle man gå til nattverd så tett opp til sin død som mulig. Da ble det jo gjerne med èn gang i livet, den andre var det jo av naturlige grunner ikke alltid så lett å få til.
Og da er det sannelig ikke lett å få folk til bords heller, om de aldri så mye blir invitert og bedt om å komme og spise.

Nå har konfirmantene om nattverden helt først i konfirmantåret, og bruker nattverden gjennom hele konfirmanttiden.
Både barn og voksne er velkommen til nattverd i dag, nesten hver eneste søndag i vår kirke.
Og å ta imot med munnen, og ”få Jesus i magen,” som et barn uttrykte det, er fint for barn.
Å ta imot med kroppen.
Det er jamen meg fint for voksne også!

Så neste gang du blir invitert til bords, så kom.
Nattverden er for alle. Vi får det samme der, som vi får ellers i gudstjenesten.
Ingen er for dårlige og ingen er for gode til å være med her.
Kom og spis!

Anne Grete Listrøm