Åssiden eldresenters treskjærertreff

Tips en venn Info Skriv ut

At ivrige treskjærere samles i seniorsentrets underetasje tre dager i uka er neppe noen hemmelighet. Ikke minst på grunn av julemessa hvor deltagerne har sin årvisse utstilling.

Treskjæring, kurs ved Åssiden Eldresenter 3Treskjæring er et meget gammelt håndverk og finnes praktisk talt over hele verden. Særlig er vel akantusskjæringen kjent hos de fleste. Denne ornamentikken, som er en stilisering av Akantus-planten, en tistelplante som hovedsakelig vokser i Middelhavs-områdene, finner vi som dekor på bygninger og gjenstander i alle kulturer.

Her hos oss er det nok mange som tror at håndverket har kommet fra innlandsbygdene og derfra spredd seg utover landet. Faktisk er det motsatt. Kunsten er i sin opprinnelse ikke noe norsk fenomen og kom til landet sjøveien i sin tid, som det meste annet. Så har kunsten vandret opp dalførene og blitt videreforedlet og videreført der. Med tiden var det disse bygdene som holdt tradisjonen i hevd og fostret mange store treskjærere.

I perioder den senere tid var faget nesten glemt, men dyktige utøvere holdt liv i kunsten og særlig en, Johan Amrud fra Gudbrandsdalen, fikk startet fullverdig fagutdanning ved Hjerleid videregående skole på Dovre, som en del av møbelsnekkerlinja. Hans livsverk kan sikkert tilskrives mye av æren for en rennesanse for kunsthåndverket.

Treskjæring, kurs ved Åssiden Eldresenter 2I dag tilbys det kurser over det ganske land, noe mange av oss er glade for. Eldresenteret har gjennom mange år holdt treskjærergruppa i gang og ønsker seg flere interesserte. Det er et usedvanlig trivelig miljø, med innlagte kaffepauser og hyggelig prat. Et maskinrom står til disposisjon, med nevenyttige karer som hjelper til med utformingen av emnene.

Sist men ikke minst, det er absolutt ingen forhold som tilsier at dette er en ren mannfolkgreie, her stiller mannfolk og kvinnfolk helt likt! Så du som kunne tenke deg å få deg en ytterst trivelig hobby, stikk innom og ta en prat med folket.

Det lukter så inderlig godt av nyskåret trevirke!

Sist oppdatert: 08.05.2017
Skrevet av: Tom Fraczak