Du er her: Åssiden

Huskeliste for brudeparet

Tips en venn Info Skriv ut

I planleggingsfasen
Når bryllup planlegges er det det viktig at dere er klare for ekteskapet, har tenkt igjennom hva dette innebærer og snakket åpent sammen om dette på  forhånd. Med god planlegging kan dere arrangere et flott bryllup uten å bruke altfor store ressursjer.

Dato og tidspunkt på dagen for vigselen avtales med Åssiden Menighets-kontor, eller direkte med en av prestene: Dag Kaspersen og Jon Jørgensen.  Dere kontakter selv Folkeregisteret for de nødvendige papirer (kan lastes ned her også) og informasjon om frister. Nødvendige avtaler gjøres med forlovere og andre som skal hjelpe til på den store dagen. Øvrige praktiske ting som festlokale, klær, pynting, fotografering, transport, andre innkjøp osv. planlegges i god tid. Gjesteliste diskuteres og innbydelser sendes ut.

Før bryllupet
Avtal et møte med presten i god tid før vielsen. I et slikt møte kan dere fortelle litt om dere selv og planlegge vielsen sammen. Dere kan også gå igjennom vielsens enkelte faser og forberede dere i kirken/kapellet. Ta kontakt med organist om salmer og annen musikk dere gjerne vil høre i vielsen. Dersom det er flere par som skal vies samme dag kan det være en ide å ta kontakt med hverandre for felles pynting. Ta kontakt med organisten dersom solister ønsker å øve før vigselen. Møt presis opp i kirken/kapellet. Send en SMS eller gi beskjed på annen måte ved forsinkelser ol.
Under vielsen
Noen små tips å merke seg: Det er god tradisjon at forlovere bistår brudefolket med praktisk bistand (blomster, ringer etc). Forloverne bør stå under denne selve vigselen. Prestens forbønn med håndspåleggelse følges av bønnen "Vår Far". Dette er en felles bønn, og både brudepar og gjester deltar i bønnen. Før brudeparet går ut av kirken vil presten gratulerer brudeparet og gi dere en kopi av ”Melding om vigsel” som er stemplet og fylt ut.
Etter vielsen
Kirkens tjeneste i forbindelse med ekteskap er mer enn formalitet og sermoni. Presten kan kontaktes for samtale, veiledning og sjelesorg dersom det siden skulle være behov for det. Samlivskurs for nygifte og for de som har vært gift en stund arrangeres tidvis av kirken i prostiet. Dette er samlinger der de som er med oppmuntrer hverandre og får gode råd om hvordan de kan utvikle sitt ekteskap og samliv.

Bryllupsdagen er en merkedag. Noen tar kontakt med kirken i forbindelse med sølvbryllup eller gullbryllup for en markering i den forbindelse (løftefornyelse). En markering av bryllupsdagen hvert år en fin skikk.
Det kan også bli dager med usikkerhet og motsetninger i ekteskapet. Da er det godt å vite at både kommuner, menigheter og organisasjoner har lokale ordninger for samtale og veiledning som gir gode rammer for dere. Også i situasjoner der samlivet brytes kan disse instansene være til god hjelp og bidra til et fortsatt verdig liv for begge parter.

I en av de vakreste tekstene om kjærligheten, i Paulus’s første brev til menigheten i Korint, står det: kjærligheten faller aldri bort. For den kristne kirke er ekteskapet en institusjon som skal være et synlig tegn på dette. Dersom alt var så enkelt og liketil her i verden, hadde vi ingen behov for løfter....

bryllup

Kjærlighet fra Gud
springer like ut