Tangen menighet

Se nye sider

Du er her: Tangen

Om betalskoler og gratisskoler

Siden 1990 har KFUK i Bangladesh derfor jobbet systematisk for å klare å dekke så mye som mulig av utgiftene sine på egenhånd. Løsningen er å ta litt mer betalt av middelklasseelevene på betalskolene våre enn det egentlig koster, slik at de går med overskudd, så kan vi drive gratisskoler for de fattigste i slumområdene for dette overskuddet. Som tenkt, så gjort!

KFUK i Bangladesh gikk i 1994 sammen med partnere i Norge og Sveits inn for å gjøre én etter én av de lokale KFUK-gruppene økonomisk uavhengige, ved å hjelpe dem med å skaffe egne bygninger som de eier selv, der de kunne ha både klasserom og kontorer, og gjerne et rom til yrkesopplæring og et gjesterom eller to som de også kunne tjene litt penger på.

Klasserommene brukes gjerne i tre ”skift”: Noen elever har skole om formiddagen, andre tidlig ettermiddag og andre sein ettermiddag. Noen steder brukes de samme lokalene både til elever på gratisskolen og på betalskolen.

De aller fleste elevene er muslimer (ca 88 %), noen er hinduer 11 %) og kun 0,02-3% er kristne i Bangladesh.

I dag har sju KFUK-kontorer i landet egne bygninger (i Dhaka, Barisal, Comilla, Chittagong, Pabna, Khulna og Chandpur). Fire av disse kontorene klarer nå ved egne midler å drive både betalskole for middelklassebarn og gratisskole for fattige barn i slummen, samt helsestasjoner, hundrevis av mikrokredittgrupper, yrkesopplæring mm, for ca 85.000 fattige i slumområder!

Bangladesh 2011, Savar, bestefar og barn

Stolt bestefar poserer med barnebarnet sitt utenfor den nye skolebygningen til KFUK i Chittagong. Skolen har også kontorer og gjesterom.

Bangladesh 2011, Savar gratisskole

Ivrige barn på en av KFUKs gratisskoler i Chittagong. Det er trangt om plassen!