Tro og liv

Biskop Thomas: Skapt i Guds bilde

Tips en venn Info Skriv ut

Sakkeus og hans problem

Thomas er en liten mann, svært liten. Som gutt var det et stort problem. Han nådde ikke opp blant kameratene og fikk ikke være med på fotballbanen. I alle sammenhenger de var blant folk og i selskaper, løp han og satte seg på en stol før noen hadde bedt dem sette seg. Foreldrene var oppgitt, flaue og irriterte på gutten sin. De skjønte ikke hva som gikk av den ellers hyggelige og høflige gutten. De forsto ikke. Han satte seg fordi han da ble mindre eksponert med sin korte kroppslengde.

Han fant ut at sjakk var en sport han kunne delta i fordi der satt man på en stol overfor hverandre. Hans kroppslengde var ikke et handikap. Thomas hadde talent for sjakk, og spilte mye. Enden på visa var at han vant et stort mesterskap i Cairo. Han var stolt, hans foreldre, slekt og naboer var over seg av glede og stolthet for dette unge geniet. Han var en ære for alle og de feiret ham med festligheter.

Da han kom på rommet sitt, fikk han et alvorlig sammenbrudd. Han sto med pokalen og betraktet seg selv i speilet. Og han innså at hans prestasjon var en slags løgn. Sjakk var en kompensasjon – og ikke hans egentlige ønske og vilje. Han ville egentlig spille fotball. Han begynte å gråte, å skrike og ble helt forstyrret. Han kastet pokalen i speilet så glassbitene fløy. Faren kom forskrekket inn til ham, familien sto skrekkslagne og så på opptrinnet – og ingen forsto hva som foregikk. Jeg vil spille fotball, jeg vil spille fotball var alt han fikk hulket fram.

Så var det ingen annen råd enn å skaffe en prest. Og presten kom. Det var en klok mann som på underlig vis klarte å komme inn på guttungen slik at han forsto hva som lå bak. Han ble avslørt og fikk høre presten si: -Du er en veldig liten gutt. Du er jammen ganske kort, gutten min! Og kjernen lå jo der. Han var liten, ville ikke være liten – og strevet med å finne ut av seg selv og sin egen verdi.

Presten leste stykket om Sakkeus for gutten. Og han hørte med undring på historien han kunne så godt fra før. Sakkeus, den korte mannen som måtte klatre opp for å se Jesus. Sakkeus var en rik og mektig mann. Han hadde alt han trengte av penger og han hadde makt til å styre menneskers liv fra sin post i tollboden. Han var berømt. Alle visste hvem han var.

Så tegnet presten opp en søyle på et papir. Og de begynte å snakke om hva det var å være kort og liten. Hva kunne en gjøre for å fylle på lengden sin. Hva er det som gjør mennesket større? Hjelper det med rikdom? Naturligvis, svarte Thomas. Hvis jeg har masse penger, blir jeg en betydelig person og kan gjøre som jeg vil. Det er klart det hjelper. OK, sa presten. Han fylte ut bare en liten del av søylen, en svært liten del. Thomas protesterte. Det er mye viktigere enn den vesle biten, sa han. Presten ville ikke være med på det. Rikdom er en meget flyktig ting, sa han. Rikdom kommer og rikdom går. Du har ingen sikkerhet med den? Og kan du forresten ta med deg rikdommen din inn i evigheten når du skal dø, Thomas? Nei, den fortjener ikke mer enn denne vesle delen av livet ditt.

Hva annet kan gjøre deg større? spurte han. Berømmelse? Naturligvis, svarte gutten. Når alle kjenner meg, og ser opp til meg, da blir jeg større og mer betydelig i deres øyne. Og så ble Thomas minnet om det som nettopp hadde skjedd. Hadde hans store suksess som sjakkspiller gjort ham noe godt? Hans berømmelse i hele kvartalet – hans store triumf som hjemvendt sjakkmester, hva hadde det hjulpet ham?

Igjen ble det bare en liten del av søylen som ble fylt. Berømmelse hjelper deg dessverre lite, sa han. Thomas betraktet den store, åpne søylen hvor penger og berømmelse bare fylte en brøkdel.

For tredje gang ble han spurt om noe som kunne fylle på hans lengde. Makt kom opp som en mulighet, og ble avslørt som en tvetydig og usikker sak. Makt kan snu seg og avmakt og elendighet kan like snart bli resultatet. Makt fyller ikke mer enn de andre to.

Den vesle Thomas fikk så høre om Guds store kjærlighet til sine skapninger. Sakkeus ble sett av Jesus som den han var. Thomas er skapt som han er fordi han skal være slik. Vi er alle originaler, skapt i Guds bilde og til å bli den vi er ment å være.

Menneskets verdi

Den vesle Thomas var for liten til å være med i fotball. Han syntes selv han var for liten og puslete. Han følte seg alltid for liten og måtte kompensere med å finne områder hvor hans litenhet ikke ble et problem. Sjakk i stedet for fotball. I seg selv et smart og forståelig trekk, men for Thomas var det et svik mot det han egentlig ville og ønsket, symbolisert ved fotball.

Alle er skapt i Guds bilde og er bærere av Guds verdighet og storhet. Vi er skapt i Guds bilde for å bli lik ham. Vi har fått alt i fødselsgave. Alt er gitt oss som et avbilde av Gud. Men vi skal bruke disse evnene til å streve etter å bli Gud lik..

Igjen ble vi minnet om vårt liv i Guds verden. Omsluttet av Guds kjærlighet og nåde, båret av hans kjærlighet og ånd. Glasset i vannmugga. Vår oppgave i verden er å ære skaperen ved å bli mer og mer lik Jesus Kristus, vår bror og vår Herre. Kirken er vårt fellesskap og sakramentene de gaver som gir oss hjelp til å nærme oss vår bestemmelse.

Sist oppdatert: 24.10.2006
Skrevet av: Ivar Flaten